MAS Radbuza > 6. Neproduktivní investice v lesích

6. Neproduktivní investice v lesích

Fiche: 6. Neproduktivní investice v lesích

Žadatel/Příjemce dotace:

  • obce, svazky obcí, jejich příspěvkové organizace, nestátní neziskové organizace, zemědělský podnikatel a držitel lesa.

Podporované aktivity:

a) Neproduktivní infrastruktura v krajině:

  • investice do opatření v krajině k posílení rekreační funkce, usměrňování návštěvnosti území či zajištění bezpečnosti návštěvníků – např. zřizování odpočinkových stanovišť, přístřešků, značení významných přírodních prvků, výstavba herních a naučných prvků, fitness prvků, zařízení k odkládání odpadků apod.

b) Lesní a polní cesty:

  • investice do výstavby i rekonstrukce lesních a polních cest a souvisejících objektů a technického vybavení; v rámci projektu lze vysadit i zeleň.
  • Související objekty a technické vybavení: mosty, propustky, brody, silniční příkopy a jejich zaústění do recipientů, svodnice, trativody, pramenné jímky, nájezdy, sjezdy ze silnice, výhybny, obratiště a veškeré bezpečnostní zařízení na polní cestě přiměřené kategorii cesty (svodidla, zábradlí, dopravní značky), lesní sklady.

c) Prvky územního systému ekologické stability a protierozní opatření:

  • investice do výstavby i rekonstrukce prvků ÚSES a protierozních opatření.

d) Stezky v lese i mimo les:

  • značení, výstavba a rekonstrukce stezek pro turisty (do šíře 2 metrů) a souvisejících prvků – např. výstavba/rekonstrukce a rozšíření pěších (včetně ferrat), lyžařských stezek, hippostezek i jiných tematických či naučných stezek + směrové a informační tabule či interaktivní prvky + odpočinková stanoviště, přístřešky, úvaziště pro koně či herní a fitness prvky apod.

e) Drobné památky v krajině:

  • rekonstrukce a opravy včetně restaurování drobných památek místního významu – např. smírčí kříže, křížky, pomníky padlým, historické pamětní desky apod.